donderdag 21 juni 2012

Storm richt veel schade aan in kuststrook Suriname en Paramaribo

Geen waarschuwing vooraf door Meteorologische Dienst


20-06-2012 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De kuststrook van Suriname is woensdagavond getroffen door een zware storm die gepaard ging met stevige rukwinden. De dorpen Galibi en Albina in het oosten van het land zijn zwaar getroffen. Van veel woningen zijn daken afgewaaid. Die daken bestaan vooral uit zinken golfplaten. Een deel van oost-Suriname zat zonder elektriciteit.

Het inheemse dorp Galibi, een toeristische trekpleister vanwege de legstranden van de bedreigde lederschildpad, werd rond kwart voor acht in de avond getroffen door de storm. Rukwinden en metershoge golven teisterden het dorp. Volgens berichten uit het gebied zijn alle aangemeerde boten aan de oever van de Marowijnerivier bij Christaan- en Langamakonder (samen Galibi vormend) gezonken.

Er werden windsnelheden gemeten van ruim tachtig kilometer per uur. De storm bereikte ook Paramaribo. In de stad zijn daken van huizen gewaaid, bomen ontworteld en elektriciteitspalen in tweeën gebroken. Af en toe viel de elektriciteit korte tijd uit. Ook raakten de zendmasten van twee radiozenders beschadigd en belandden omgewaaide bomen op auto’s. Van een van de ziekenhuizen, het Sint Vincentius Ziekenhuis, waaiden dakplaten weg.

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft een crisiscentrum ingericht. Mensen die schade hebben opgelopen door de storm kunnen die schade telefonisch melden bij het NCCR.

Vanuit de samenleving klinkt kritiek op de gebrekkige informatie. De Meteorologische Dienst Suriname had niet vantevoren een stormwaarschuwing afgegeven. Een van de meteorologen verklaarde tegenover lokale media dat niet werd verwacht dat de storm zich zo snel vanuit het oosten van het land naar het westen zou verplaatsen. De website van de Meteorologische Dienst was de hele avond niet bereikbaar. Voor informatie waren mensen vooral afhankelijk van sociale media als Facebook, een lokale nieuwswebsite en onderlinge persoonlijke contacten.

Het is niet bekend of door de storm en rukwinden slachtoffers zijn gevallen. Aan het einde van de avond was de wind in Paramaribo gaan liggen.

Noot:
Nederlandse media heb ik donderdag 21 juni in alle vroegte nog even kunnen voorzien van een eigen artikeltje over de storm en de gevolgen. Of ze er iets mee doen.....? Waarschijnlijk zal de Nederlandse pers het doen met een klein berichtje van iemand van het ANP en de NOS met info van sterreporter Harmen Boerboom, want dat zijn de nieuwsjagers, de 'Nederlandse djugu djugu journalisten'......

Obsession Magazine:
Vroeg in de Nederlandse donderdagochtend is ook daar media-aandacht voor de storm die woensdagavond over de kuststrook van Suriname raasde. Zo is op de website van de NOS het volgende berichtje geplaatst:

‘Delen van Suriname zijn getroffen door rukwinden, hevige regenval en, aan zee, metershoge golven. Een deel van het dak van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo is weggewaaid, evenals veel daken van woningen.
Een deel van het oosten van Suriname heeft geen elektriciteit. In diverse delen van het land is schade gemeld door weggewaaide daken, ontwortelde bomen en vernielde elektriciteitsmasten. Politie, brandweer en militairen bieden hulp.

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing heeft een crisiscentrum ingericht en een telefoonnummer vrijgemaakt. Het wordt nu nacht in Suriname. Hoeveel schade de storm precies heeft aangericht kan pas worden vastgesteld als het licht is.’

RTL Nieuws maakt gebruikt van een ANP-berichtje:

‘Een zware storm in Suriname heeft woensdagavond veel materiële schade veroorzaakt. Gedurende ongeveer 1,5 uur was er sprake van hevige rukwinden waardoor daken van huizen werden afgeblazen, bomen werden ontworteld en elektriciteitsmasten in tweeën braken, zo meldde nieuwssite Starnieuws.
Tegen 11 uur in de avond ging de wind liggen. Grote delen van het land zaten toen nog wel zonder stroom. Brandweer, politie militairen en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) zijn volop bezig geweest om burgers die in de problemen zaten te helpen.
Het Surinaamse electriciteitsbedrijf was hard aan het werk om de stroomvoorziening weer op orde te brengen, aldus Starnieuws. Volgens meteoroloog Truus Warsodikromo moet Suriname er rekening mee houden dat er de komende maanden vaker van deze rukwinden kunnen voorkomen.’

* Mijn artikel leidt tot een explosieve stijging van het aantal bezoekers van dit blog. Veel mensen zijn kennelijk gisteren - en vandaag - naarstig op het internet zoekende geweest naar actuele informatie over de storm.                                                                     
Helaas is tot vandaag de dag alleen Starnieuws de enige nieuwsvoorziening die in staat is om burgers van actueel nieuws te voorzien.                                                                                 
Ook de website van Obsession Magazine http://obsession-magazine.nl/ brengt zeven dagen in de week snel en actueel Surinaams nieuws en maakt daarbij gebruik van haar eigen netwerk en webredactie en ook van andere media.
Surinamers en anderen moeten goed geinformeerd worden over actueel Surinaams nieuws en daarvoor kan men vooral terecht bij Obsession Magazine. De webredactie volgt dagelijks Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en sinds kort ook belangrijk nieuws uit 'diaspora' landen als Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Indonesie en India en filtert hieruit een selectie van het meest belangrijke nieuws!!