donderdag 21 juni 2012

Stormschade lijkt mee te vallen

Dakplaten van school in Paramaribo gewaaid
Vooral veel dakplaten van huizen geblazen, bomen omgewaaid en elektriciteitspalen gebroken

Geen mensen gewond geraakt

21-06-2012  Door: Paul Kraaijer 


Paramaribo - De dag na de storm die over de Surinaamse kuststrook en hoofdstad Paramaribo raasde wordt duidelijk dat de schade in het land erg blijkt mee te vallen. Vooral golfplaten dakplaten zijn van woningen geblazen, bomen omgewaaid en elektriciteitspalen in twee stukken gebroken. Er werd woensdagavond, toen de storm en rukwinden delen van het land teisterden, voor het ergste gevreesd. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Tijdens de storm viel her en der korte en langere tijd de elektriciteit uit.

Marowijne
Een rondje langs de diverse media laat zien dat er feitelijk nauwelijks schade is aangericht. In het grensstadje Albina, aan de Marowijnerivier, werden enkele korjalen beschadigd die tegen de rivierdijk werden geblazen.

In het noordelijker gelegen Galibi – een toeristische trekpleister vanwege de legstranden van de beschermde lederschildpad en groene zeeschildpad - zijn tien gezinnen getroffen en raakten enkele boten beschadigd. De schoolboot raakte beschadigd, waadoor scholieren niet meer vervoerd kunnen worden, en de boot van een touroperator. Net als in andere delen van het land sneuvelden ook in Galibi bomen, daken en elektriciteitsmasten.

Saramacca
In het district Saramacca werd een tiental woningen prooi van rukwinden. Van vijf huizen in het dorp Calcutta verdwenen de daken en twee woningen in Dambongton liepen onbekende schade op. Verder werd het zogenoemde ‘wachthuis’ van de openbare school van Vrijburg beschadigd.

Nickerie en Coronie
Slechts twee woningen raakten beschadigd in het meest westelijke district Nickerie, een in Nieuw-Nickerie en een te Henarpolder.

Het district Coronie bleef gespaard en dat ontlokte bij het in het district wonende NDP (Nationale Democratische Partij) Assembleelid Remi Tarnadi de opmerking dat misschien ‘de kokospalmen de klappen opgevangen’ hebben.

Windkracht negen
De wind bereikte af en toe snelheden van rond de tachtig kilometer per uur, hetgeen een windkracht negen is en dan is er meteorologisch sprake van een storm.

Paramaribo
De schade in Paramaribo blijkt ook mee te vallen. Van een school werden dakplaten losgerukt. Bij twee radiozenders braken de zendmasten. Het Sint Vincentius Ziekenhuis verloor diverse dakplaten en net als in andere delen van het land sneuvelden stroompalen, bomen en diverse daken van woningen.

Gelet op het aantal weggewaaide daken, die vooral bestaan uit zinken golfplaten, zou geconcludeerd kunnen worden dat er iets mis is met de wijze waarop de platen aan woningen worden bevestigd. Ook tijdens minder zware buien met rukwinden waaien met regelmaat dakplaten in het rond. Bij een stevige wind kun je in de stad ook overal zinken dakplaten horen rammelen.

De Nationale Assemblee kwam vandaag, donderdag 21 juni, al in spoedoverleg, onvoorbereid, bijeen om te praten over de voor Suriname toch wel bijzondere weersomstandigheden en over klimaatverandering, dat hiermee in verband wordt gebracht. Enkele politici lieten vooraf al doorschemeren dat de Meteorologische Dienst Suriname zowel wat betreft personele bezetting als techniek versterkt moet worden. Deze dienst had woensdag geen stormwaarschuwing uit doen laten gaan waardoor de storm als een verrassing kwam. Diverse weersatellieten op internationale weerwebsites lieten echter de naderende storm vanuit het kustgebied van buurland Frans-Guyana zien.Kritiek
Vanuit de samenleving is kritiek te horen over de informatievoorziening. De website van de meteodienst was gisteren uit de lucht. Voor informatievoorziening waren burgers vooral aangewezen op een enkele nieuwswebsite en op eigen netwerken en contacten. Overigens heeft de Meteodienst donderdagmiddag wel een waarschuwing uitgegeven voor rukwinden in de middag en avond.

Golfdakplaten niet stevig bevestigd
Uit deze recente storm kan de conclusie worden getrokken dat golfdakplaten van diverse woningen en gebouwen beter bevestigd moeten worden dan tot vandaag toe het geval is geweest. Te gemakkelijk laten dakplaten bij een stevige wind en bij rukwinden los en ontstaat – te voorkomen - schade aan woningen en gebouwen.