maandag 18 februari 2013

'Leuk' voor nabestaanden en bekenden.....

Starnieuws en de Ware Tijd plaatsen foto verdronken visser

Wat is de toegevoegde nieuwswaarde van dergelijke foto's voor een artikel?

Sensatiezucht over de ruggen van...

18-02-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Een Surinaamse krant als de Times of Suriname staat erom bekend, dat zij wegens commerciële- en sensatieargumenten met regelmaat op de voorpagina een foto plaatst van een dodelijk of gewond verkeersslachtoffer en of een overleden of gewond slachtoffer van een misdrijf en dan het liefst ook nog heerlijk rood gekleurd.

Maar, ook wat meer ‘in aanzien’ staande media maken zich schuldig aan het plaatsen van foto’s waarbij je je in alle gemoed afvraagt wat de toegevoegde nieuwswaarde van die foto’s is voor een artikel.

Neem nu vandaag. Zowel de Ware Tijd als de nieuwswebsite Starnieuws plaatsten foto’s waarop duidelijk zichtbaar een in het water drijvend lichaam is te zien. Overigens vermelden beide media niet wie de foto's heeft gemaakt....:Het gaat om een verdronken Guyanese visser. Maar, wat beogen media als Starnieuws en de Ware Tijd met het publiceren van deze foto’s? Iedereen weet toch wel hoe een in een rivier of kreek of meer drijvend lichaam eruit ziet. Een dergelijke foto voegt dan ook werkelijk niets aan het bijbehorende artikel toe. Vragen de verantwoordelijken voor het plaatsen van die foto’s zich wel eens af, hoe die foto’s kunnen inslaan bij directe nabestaanden en andere bekenden van het dodelijke slachtoffer die al het nodige te verwerken hebben......

Media die zich schuldig maken aan het plaatsen van dit soort foto’s, doen dit slechts vanuit een oogpunt van sensatie, niets meer en niets minder. Met serieuze journalistiek heeft het niets te maken. Dit hoort meer thuis in de categorie van sensatiebladen.

Het plaatsen vandaag van de foto’s van een verdronken visser, is net zo misplaatst en feitelijk overbodig als het plaatsen van foto’s van dodelijke of gewonde verkeersslachtoffers en slachtoffers van misdrijven.......

Geen opmerkingen: