maandag 18 februari 2013

Surinaamse journalisten nemen letterlijk politieberichten over zonder na te denken, inclusief fouten

Journalisten denken niet na bij overnemen politieberichten

Lui gedrag journaille leidt tot onduidelijke en onvolledige berichtgeving

18-02-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Bijna dagelijks leveren Surinaamse media stof, om de erbarmelijke journalistieke kwaliteit van berichten in kranten en op nieuwswebsites onder de aandacht te brengen in de naïeve hoop dat wellicht ooit die kwaliteit zal verbeteren.

Diverse instanties voorzien media van hun eigen persberichten. Als je als journalist of redacteur van welke willekeurige Surinaamse krant of nieuwswebsite dan ook, een dergelijk bericht op je bureau krijgt om er iets mee te doen, dan doe je er zeker goed aan om de tekst goed te lezen alvorens deze al dan niet letterlijk over te nemen en te plaatsen. Maar nee hoor, de gemiddelde Surinaamse journalist blijkt nogal lui te zijn en dat is nog vriendelijk uitgedrukt.

Veel journalisten en redacteuren blijken dergelijke kant-en-klare berichten zonder die eerst goed te lezen te plaatsen. Letterlijk worden die berichten overgenomen, inclusief fouten, onjuistheden en onvolledige informatie. Dat is geen journalistiek, maar luiheid, ongeïnteresseerdheid en een gebrek aan respect voor de lezers van de krant of website.

Een goed voorbeeld zijn de berichten van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. Negen van de tien keer worden die politieberichten door media letterlijk overgenomen. Journalisten nemen niet de moeite om de berichten tegen het licht te houden en in het geval van onduidelijkheden even met de politie te bellen om een verduidelijking te vragen.

Starnieuws plaatste vandaag onderstaand bericht van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname:Maar, na lezing van het bericht blijf je als lezer met vragen achter.

‘Het BID-team heeft donderdag tijdens een vlucht op de internationale Johan Adof Pengel luchthaven de 32-jarige Nederlander D.W. aangehouden. (...)’

Het BID-team is overigens het team Bestrijding Internationale Drugssmokkel van het Korps Politie Suriname. Starnieuws gaat ervan uit dat iedereen in Suriname wel weet wat dat team is. Maar, hebben leden van dit team iemand aangehouden in een vliegtuig dat landde op- of opsteeg van de internationale luchthaven? Hij is immers, volgens het bericht, aangehouden ‘tijdens een vlucht op de Johan Adolf Pengel luchthaven’. Of is de Nederlandse smokkelaar mogelijk opgepakt terwijl hij trachtte te ontkomen aan arrestatie door op de vlucht te slaan? Een telefoontje naar de politie had duidelijkheid kunnen verschaffen.

Kortom, de redacteur die dit bericht heeft geplaatst, heeft simpelweg niet nagedacht, maar domweg het politiebericht letterlijk overgenomen. Voor dit ‘soort’ redacteuren of journalisten zou geen plaats moeten zijn in het krappe ons-kent-ons amateuristische journalistieke veld.
Let wel, het gaat in dit geval om Starnieuws, de nieuwswebsite van het misplaatst opgehemelde media-icoon Nita Ramcharan en waar ook nog eens de voorzitter en de vicevoorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) werkzaam zijn........ Deze ‘journalisten’ zijn schoolvoorbeelden van hoe het niet moet in de echte journalistieke wereld, maar ze gaan wel tekeer tegen plagiaat onder collega’s, terwijl de hele Surinaamse mediawereld verziekt is door het dagelijkse plagiaat en schendingen van de Wet Auteursrecht 1913 (artikelen, foto’s, cd’s, dvd’s; er wordt behoorlijk wat gekopieerd in illegaal kopieerland Suriname).

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en dus herhalen: laat de SVJ zich eens serieus gaan bezighouden met de kwaliteit van journalisten in het land en het ontbreken van een goede journalistenopleiding op HBO-niveau, dan verdwijnen hopelijk ook ooit eens luie en gemakzuchtige journalisten.

Noot:
Alsof toeval niet bestaat: de Ware Tijd bericht dinsdag 19 februari over een blunder genaakt door het Korps Politie Suriname in een opsporingsbericht, waarbij bij de foto's van een aantal verdachten de namen zijn geplaatst van de slachtoffers en niet van de verdachten..... Hopelijk worden nu ook journalisten en redacteuren wakker geschud en zullen ze in de toekomst de gewone politieberichten goed lezen alvorens ze letterlijk over te nemen en te publiceren.......

Geen opmerkingen: