maandag 6 mei 2013

Omroepen zouden moeten investeren in kwaliteit

Te vaak vastlopende film- en andere beelden op televisie bij diverse omroepen

Vernieuwing apparatuur wenselijk en ook van beeldarchief

Auteursrechten geschonden door dvd-gebruik

06-05-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Kijk je naar een spannende actiefilm op een van de lokale Surinaamse zenders, begint plotseling het beeld te haperen, staat stil, beweegt weer iets, staat stil om vervolgens compleet vast te lopen. Het gebeurt te vaak en bij te veel omroepen. Hinderlijk, ergerlijk, storend, maar daarnaast komt het zeer amateuristisch over.

Het lijkt de hoogste tijd dat enkele omroepen hier eens gaan investeren in nieuwe apparatuur, zodat films, documentaires, series, concerten, enzovoorts aan een stuk door kunnen worden uitgezonden, zonder haperingen, vastlopers of dat de film/dvd werkelijk vastloopt en een – in slaap gedommelde - medewerk(st)er er pas na een aantal minuten achterkomt dat het programma is vastgelopen...... Van enige oplettendheid bij enkele omroepen is absoluut geen sprake, alsof ze er niet zijn voor mij en u, de kijkers.

Geen rekening gehouden met kijkers
Het gevoel bekruipt je regelmatig, dat omroepen totaal geen rekening houden met de kijkers. Er wordt maar wat gedaan. Dat is de indruk die je krijgt als weer eens een film vastloopt. Als je als kijker mazzel hebt, wordt de vastloper na enkele minuten ontdekt door een wakkere omroepmedewerk(st)er en wordt het euvel verholpen. Maar, het gebeurt ook met regelmaat dat bijvoorbeeld een film vervolgens niet verder wordt vertoond waarna je als kijker wordt geconfronteerd met de zoveelste muziekvideoclip die je al oneindig veel keren hebt mogen aanschouwen, tot vervelends toe.

Illegaal films en andere programma’s vanaf dvd vertonen....
Omroepen vertonen hier veel films, documentaires, series, concerten, enzovoorts simpelweg vanaf een dvd. Niet voor niets krijg je als kijker vaak op je beeldscherm symbolen en woorden en dergelijke te zien die verraden dat een dvd wordt afgespeeld. Dat beelden haperen en vastlopen zal een gevolg zijn van een smerige dvd of van slechte, verouderde of niet schoongemaakte afspeelapparatuur. Sinds ik in Suriname kom (1998) en vanaf dat ik hier in augustus 2010 ben komen wonen, weet ik niet anders en beter, dan dat omroepen kijkers niet serieus nemen en dat er gewerkt wordt met dvd’s en slechte, verouderde of niet schoongemaakte afspeelapparatuur. Omroepen nemen kennelijk niet de moeite om uit te zenden materiaal vooraf te bekijken en te controleren op gebreken.

Omroepen en beleid: twee werelden apart
Het is mij volstrekt onduidelijk wat voor beleid omroepen voeren. De technische kwaliteit en inhoud van veel uitzendingen is over het algemeen zo erbarmelijk, dat je je afvraagt wie er achter de knoppen zitten – te slapen. Laat ik het hier maar niet hebben over de keuze van uit te zenden programma’s, de beeldkwaliteit, de ontelbare herhalingen van films, documentaires en concerten, de irritante en te vaak uitgezonden videoclips waardoor je een hekel begint te krijgen aan bepaalde groepen en artiesten, ook Surinaamse, over decors van diverse zogenoemde actualiteiten- en praatprogramma’s en over de wijze van presenteren en interviewen in dergelijke programma’s. Onprofessioneel en beschamend haperend, dat is het.

Herhalen, herhalen en herhalen
Daarnaast zou het goed zijn als het archief met beeldmateriaal bij omroepen eens wordt opgeschoond en vernieuwd, maar vooral aangevuld..... Zo vaak worden dezelfde beelden, films, etcetera vertoond.....zelfs binnen een week tijd.
Zo zond ABC zondagmiddag 5 mei voor de 46e keer een National Geographic documentaire uit over de ondergrondse van New York. Heeft ABC nu niets anders om uit te zenden, dacht ik. En hieronder is die documentaire dan voor de 47e keer:


Altijd maar weer uitzendingen tot in den treure herhalen...... triest, armoedig en een omroep onwaardig..... Volgens mij heeft ABC een aantal dvd-boxen gekocht vol National Geographic- en BBC (natuur)-documentaires die oneindig vaak worden herhaald. Treurig, en ook nog weinig vernieuwend, de Surinaamse televisie.

Werk voor SASur
Overigens zou de onder andere door omroepen hevig bekritiseerde Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) er goed aan doen – voorzover ze dat al niet doet - ook daar eens naar te kijken: de grote hoeveelheid films en concerten en series en dergelijke die door omroepen vanaf dvd op tv worden vertoond, iets dat negen van de tien keer wettelijk niet is toegestaan..... (lees de disclaimers op dvd's). Vaak mogen dvd’s niet voor een publiek worden vertoond, maar alleen in de privésfeer. Omroepenbazen moeten dat weten, maar storen zich kennelijk aan niets en niemand.

Laat directeuren van omroepen zich niet zo druk maken om een wettelijke organisatie als SASur, maar zich druk maken om de technische- en inhoudelijke kwaliteit van hun eigen uitzendingen. Investeren in kwaliteit, investeren in de toekomst. Stap af van het amateurisme en wordt een professional die zijn of haar omroepwerk serieus neemt en rekening houdt met de kijkers.

Tot slot: 
Wat mij betreft de meest irritante presentator van de Surinaamse televisie, Gerold Vliet. Vaste presentator op maandagen van het ABC actualiteitenprogramma Magazine 4 dat live vanaf vier uur 's middags wordt uitgezonden. Een presentator die zelf het hardst lacht om zijn eigen 'grapjes' en zichzelf vaak interessanter vindt dan zijn gast(e). Het slijm en ijdeltuiterij druipen er werkelijk bij deze man van af. Maar, wellicht is dit het voorbeeld van iemand die men mag of juist helemaal niet....en wie weet heeft hij vele fans.

Geen opmerkingen: