vrijdag 23 augustus 2013

Journaliste de Ware Tijd beweert zich bedreigd te voelen door zangeres Poppe

(Bron foto's Poppe: Simonia Darson)
Populaire artieste zou journaliste hebben bedreigd, beledigd en belaagd

Boze Poppe scheld journaliste op papier en op Facebook uit – Maar, bedreiging?

23-08-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het is weer eens zover: een journalist is ‘bedreigd’ of is het beter om te schrijven, een journalist voelt zich bedreigd. Een Surinaamse journaliste voelt zich op haar te lange teentjes getrapt door een welbespraakte lokale zangeres. De teentjes van de journaliste zijn dusdanig lang, dat de persoon die ze elke dag moet verplaatsen zelfs naar de politie is gestapt om zowaar aangifte te doen tegen de eigengereide zangeres. Aangifte, omdat de zangeres de journaliste zou hebben bedreigd, beledigd en belaagd.

Tja, overdrijven en jezelf in de schijnwerpers plaatsen is hier niet ongebruikelijk, vooral niet onder het journaille, waar een aantal zogenaamde journalisten rondhuppelt waarvan die journalisten zichzelf meer vinden dan ze in werkelijkheid zijn.

Hautain contra volks
Wat is er nu eigenlijk gebeurd, waardoor journaliste Naomi Hoever, eigengereid en hautain, gemeend heeft aangifte te moeten doen tegen de lieftallige zangeres, goedgebekt, volks en niet altijd even gemakkelijk in de omgang, Poppe ofwel Simonia Darson? Niets.

(Bron foto's briefjes: de Ware Tijd)
Slechts een paar scheldwoordjes op een papiertje door de brievenbus gepropt bij Hoever thuis door een boze en emotionele Poppe en een paar stevige woorden op Darson’s Facebookpagina. Maar, geen bedreigingen en zeker ook geen belaging.

Maar, wat was er aan het handjevol scheldwoorden van Poppe en de aangifte van Hoever vooraf gegaan? Waarom zag de opmerkelijke zangeres zich genoodzaakt om eens flink tegen die Hoever aan te schoppen?

Journaliste Naomi Hoever berichtte dinsdag 20 augustus in de Ware Tijd dat Poppe tijdens een optreden in de buurt Latour, Paramaribo, - in het kader van het Caribisch culturele festival Carifesta dat van 16 tot en met 25 augustus in Suriname wordt gehouden – het podium had gebruikt ‘om een vete die zij kennelijk met een ‘zusje’ zou hebben, te beslechten’.
Verder schreef Hoever: ‘(...) Nadat zij enkele hits had laten horen en het publiek met zich mee had, gleed de topartiest af naar een laag niveau. Poppe besprak de seksuele behoefte van haar vijandin, die volgens haar onvoldoende werd bevredigd. Zij adviseerde 'zusje' vervolgens liever seks te hebben met een paard. (...)’

Niet onvermeld mag worden, dat het alleen Hoever is geweest en dus alleen de Ware Tijd, die hierover heeft bericht..... Was zij de enige journalist(e) aanwezig of vonden haar wellicht aanwezige collegae de opmerkingen van Poppe het sop de kool niet waard?

Bedreiging?
Twee dagen later is in dezelfde krant te lezen dat Hoever tegen Poppe aangifte heeft gedaan wegens belaging, belediging en bedreiging. Volgens de krant zou Hoever door Poppe op haar Facebookpagina zijn bedreigd, beledigd en belaagd naar aanleiding van het artikel van de journaliste over haar optreden te Latour.
Met de bedreiging zou Hoever zich beknot voelen in haar werk. Overdrijven is een vak. Volgens de krant was Poppe naar de woning van Hoever gegaan en heeft zij een briefje in de brievenbus achtergelaten waarin, zo schrijft de krant, ‘Hoever wordt uitgescholden’. De krant schreef verder:
‘Op haar Facebook-pagina heeft de zangeres allerlei bedreigingen, verwensingen en beledigingen richting Hoever geuit.’ 

Dit zijn trouwens de teksten van Poppe op haar Facebookpagina, waarmee op geen enkele wijze Hoever wordt bedreigd:

Ooooooh now dwt e long bel oom ben fu poti tra san ini a krantie wel na deng moes luku fa deng o seting

Mi sabi mi na tongo miendrie tiefi mi di....maar ung tiefi ne boro mi a kang pori srefi...poppe mi e tang ti mi dede

DWT mag sabi yu diss mi mi e diss yu...yu fas mi mi e fasi yu...yu wan broko mi mevr hoever yu no mang mi e saxy yu ka dot bakki.....a verkeerd adres yu klop mi ne teki taki en na yu o weri gy deng TRACK.

Sorry
Op dezelfde dag, 22 augustus, heeft Poppe publiekelijk netjes haar verontschuldigingen aangeboden. Dat siert haar. Tegenover Radio 10 zei ze spijt te hebben van het briefje dat ze bij Hoever in de brievenbus had achtergelaten. Ze verklaarde in een emotionele opwelling te hebben gehandeld vanwege dat artikel van Hoever. Volgens Poppe klopte niet alles wat in dat bericht stond, zoals dat ze zich tijdens het optreden in Latour zou hebben misdragen. ‘Ik heb niet op het podium uitgescholden’, aldus de zangeres. Wel heeft ze erkend enkele denigrerende opmerkingen te hebben geuit over ene ‘zusje’ van wie ze last heeft, maar de uitlatingen op papier en op haar Facebookpagina ziet zij niet als een bedreiging. Daar heeft ze absoluut een punt, want die woorden op papier en op Facebook bevatten werkelijk geen enkele bedreiging.

Ondanks de publieke verontschuldiging van Poppe trekt Hoever de aangifte niet in. Natuurlijk niet. Dat zou ze als een soort afgang ervaren. Ze wil gewoon duidelijk maken, dat niemand haar mag uitschelden. De aangifte zal naar alle waarschijnlijkheid nooit op de zogenoemde groene tafel van welke rechter dan ook terechtkomen. Hoever maakt zich met haar aangifte belachelijk. Ze wil zich boven en alles iedereen plaatsen, als vermeend journaliste.

Ter eigen eer en glorie
Hoever heeft ter eigen eer en glorie van een mug een olifant gemaakt, van scheldwoorden heeft zij bedreiging, belaging en belediging gemaakt. Natuurlijk had de zangeres er verstandig aan gedaan om niet naar de woning van Hoever te gaan om haar frustraties en woede duidelijk te maken op een klein briefje. Maar, om dan meteen aangifte te doen? Was dat niet een beetje overdreven en overtrokken? En was de reactie van Poppe niet menselijk en begrijpelijk, vooral gelet op de persoon Poppe, als er kennelijke onwaarheden over je door een journaliste worden geschreven? Hoever had kunnen vermoeden dat er een reactie van de zangeres zou volgen, welke dan ook.......


Het gaat hier overigens wel om een journaliste met een zekere 'air', 'attitude'. Er zijn hier nu eenmaal een paar types onder het journaille in Suriname die zichzelf heel wat vinden, terwijl hun journalistieke producten kwalitatief zeer matig zijn... Types die veel mediabedrijven hebben versleten en dat zet tot nadenken.

Geen opmerkingen: