dinsdag 20 mei 2014

Surinaams politicus Brunswijk opgewonden standje op voetbalveld

Eigenaar Inter Moengotapoe voor twee jaar geschorst

Het wispelturige sorry-gedrag: spugen naar scheidsrechter, veroordeling, hoger beroep, publiekelijk sorry en aankondigiging anti-geweldcampagne op en rond voetbalveld.....

......geloofwaardigheid Bravo in het geding

20-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De bekende Surinaamse parlementariërs en voorzitter van de politieke partij ABOP (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij)en concertorganisator en goudzoeker en voorzitter en speler van de voetbalclub Inter Moengotapoe (IMT), Ronnie 'Bravo' Brunswijk' heeft zich zaterdag 3 mei weer eens misdragen op het voetbalveld. Het gedrag leidde tot de nodige beroering zowel in als buiten de Surinaamse voetbalwereld. Het incident was zelfs even kort gespreksonderwerp tijdens de behandeling van de begroting van 2014 in De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement. Het parlementslid Arthur Tjin A Tsoi van de Nationale Partij Suriname (NPS) wilde het incident ter sprake brengen, zonder de naam Brunswijk in de mond te nemen, maar dat werd hem onmogelijk gemaakt door de fungerend parlementsvoorzitter Ronny Brunswijk. Brunswijk liet het NPS-parlementslid door twee agenten uit de vergaderzaal verwijderen, omdat het door hem aangevoerde onderwerp niet aan de orde was.

Wispelturig gedrag
Brunswijk zou 3 mei tijdens de wedstrijd van Inter Moengotapoe in Meerzorg, district Commewijne, hebben gespuugd in de richting van de scheidsrechter. Het incident leverde hem een onvoorwaardelijke schorsing van twee jaar op. Brunswijk tekende hoger beroep aan tegen de uitspraak van de Surinaamse Voetbalbond, verontschuldigde zich pas op 11 mei publiekelijk voor zijn gedrag op het voetbalveld van Meerzorg en als klap op de vuurpijl maakte hij op maandag 19 mei ook nog eens bekend een campagne te willen beginnen tegen geweld op en rond het voetbalgeweld. Het is het summum van wispelturigheid en ongeloofwaardigheid van voetballer en clubeigenaar Ronnie Brunswijk.

Gespuugd of niet?
Wat gebeurde er die zaterdag de 3e mei op het voetbalveld in Meerzorg aan de overzijde van de Wijdenboschbrug in Commewijne? In de hoofdklasse van de Surinaamse Voetbalbond, de Surinaamse eredivisie, moet Inter Moengotapoe aantreden tegen Excelsior. Na een 1-0 ruststand werd het uiteindelijk een 4-1 overwinning voor de club uit Moengo van Brunswijk. Helaas vond hij het weer eens nodig om door het lint te gaan. Dat gebeurde nadat een van zijn verdedigers met een rode kaart (tweemaal geel) het veld werd afgestuurd door de scheidsrechter. De woede hierover van Brunswijk leidde tot het stilleggen van de wedstrijd en ook hij werd met rood van het veld gestuurd. Vervolgens zou hij een official, Winston Riedewald, bespuugd hebben.

Vier dagen, 7 mei, later werd Brunswijk voor zijn wangedrag in Meerzorg door de voetbalbond voor twee jaren onvoorwaardelijk geschorst en ook moet hij een boete van 1.000 Surinaamse dollar betalen, bij niet betaling te vervangen door twee maanden extra schorsing. Volgens Brunswijk tijdens zijn verweer, had hij wel gescholden op de scheidsrechter en zijn assistenten, maar niet hebben gespuugd in de richting van Riedewald. 'Dat is een leugen, men probeert mij in een kwaad daglicht te zetten', zo stelde Brunswijk. Hij verklaarde tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.

Is tranentrekkend 'sorry' gemeend of simpelweg manier om gezicht te redden
Gelet op het verleden van Brunswijk, hij heeft zich eerder schuldig gemaakt aan wangedrag op de voetbalgrasmat, was het opmerkelijk dat hij via de lokale media zich op 11 mei sorry zei voor zijn gedrag op het veld in Meerzorg. 'Aan het gehele Surinaamse volk bied ik mijn verontschuldigingen aan, waaronder ook de Surinaamse Voetbalbond, de fans en de gehele staf van Inter Moengotapoe', zo sprak Brunswijk. Ik betreur het gebeurde en het was niet mijn bedoeling om buiten mijn boekje te gaan. Wat kwaadbloed bij mij heeft gewekt, is het feit dat de vierde official racistische uitlatingen richting de spelers van IMT zou hebben gedaan.' Brunswijk verklaarde verder, dat zijn gedrag niet acceptabel en ontoelaatbaar is. 'Temeer omdat het slechts om sport gaat en dat wij in Suriname dit soort handelen niet accepteren.'

Zijn verontschuldigingen kwamen wel een beetje laat. Hij had ook de volgende dag al sorry kunnen zeggen. Maar, hij zal ongetwijfeld geschrokken zijn van de negatieve publiciteit rond zijn persoon na het vermeende spuugincident en een dergelijke publiciteit kan de voorman van de ABOP, die zich opmaakt voor de (presidents-)verkiezingen van 25 mei 2015, niet gebruiken. De vraag kan dan ook gesteld worden in hoeverre zijn verontschuldigingen gemeend zijn. Maar, daar bleef het niet bij. Brunswijk ging door om zijn gehavende blazoen te zuiveren.

Campagne tegen geweld bij voetbal.....
Tegenover de Ware Tijd van 19 mei liet het ABOP-Assembleelid, de partijvoorzitter, voetballer en eigenaar van Inter Moengotapoe Brunswijk weten tegen geweld te zijn op en rond het voetbalveld. De man pleitte als donderslag bij heldere hemel voor een campagne tegen geweld bij voetbal. 'Voetbal is emotie. Ik zeg je, dat op bepaalde momenten dingen zodanig kunnen ontaarden dat het uit de hand loopt', zei Brunswijk tegenover de krant. Hij ziet nu plotseling graag 'personen met gezag' op tribunes langs voetbalvelden plaatsnemen. 'Zij moeten de mensen tot rust manen wanneer ze merken dat het publiek verhit raakt.' Hij ging in zijn verklaring verklaring totaal voorbij aan het gedrag van voetballers, zoals vooral dat van ene Brunswijk die bij Inter Moengotapoe als 'bejaarde' tracht een balletje mee te trappen.

Hoe serieus is Brunswijk?
Heeft hij niet in 1993 tijdens een voetbalwedstrijd het publiek bedreigd met een pistool en een handgranaat?:
 

Werd hij al niet in november 2005 door de voetbalbond voor een periode van vijf jaren geschorst, omdat hij op 25 oktober dat jaar met een pistool zou hebben gezwaaid naar de voorzitter van tegenstander Boma Star van zijn Inter Moengotapoe? De straf werd in juli 2006 teruggedraaid wegens gebrek aan bewijs.....
Werd hij in februari 2008 niet voor onbepaalde tijd geschorst wegens wangedrag tijdens en na een wedstrijd tegen WBC (Walking Boyz Company)?:


Heeft hij zich op 6 juni 2012 niet misdragen tegenover leden van het Tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond? Hij moest daar verschijnen, omdat hij tijdens een wedstrijd van zijn club in Moengo een rode kaart kreeg van de scheidsrechter voor het uiten van ontoelaatbare taal tegen een official langs de lijn. De zitting werd geschorst en vervolgens verdaagd.

Niet echt geloofwaardig
Het is een selectie van Brunswijk-incidenten. Hij heeft een mist van verbaal en lijfelijk geweld rond zijn persoon hangen, ook op het voetbalveld. Zijn verleden, zijn handelen en optreden, maken zijn verontschuldigingen voor zijn wangedrag op het voetbalveld van Meerzorg op 3 mei dit jaar en zijn pleidooi voor een campagne tegen geweld op en rond het voetbalveld niet echt geloofwaardig, maar die moeten meer gezien worden als een poging zijn blazoen te zuiveren vanwege politieke ontwikkelingen vandaag de dag richting de verkiezingen in mei 2015....

Geen opmerkingen: