woensdag 9 juli 2014

De Surinaamse voetbalsupporter in een psychische spagaat


De hypocrisie van geprogrammeerde antikoloniale haatgevoelens

Haat jegens Nederland en ontbreken voetbalverstand verblinden de Surinaamse supporters

09-07-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – De Surinaamse voetbalsupporter zit met de handen in het haar. De Surinaamse voetbalsupporter zit met een dilemma, dat vooral tussen de oren zit. Met enthousiasme en nul, nul voetbalverstand hebben de supporters de afgelopen dagen tijdens het WK Voetbal het Braziliaanse elftal aangemoedigd. Maar, dat team heeft gisteravond klop gekregen van 'die Mannschaft'. Met maar liefst zeven doelpunten om de oren moesten de Brazilianen met hun staart tussen de benen de grasmat verlaten. Diepe schaamte heerst bij de Surinaamse zuiderbuur.

Maar, wat heeft het verlies van Brazilië tot gevolg? Brazilianen gaan vanavond massaal het Nederlands elftal toejuichen in de match tegen Argentinië. Brazilië en Argentinië zijn immers niet de beste vriendjes in de Zuid-Amerikaanse klas. Nederland kan zich dus verheugen op een twaalfde tropische speler vanavond. De aftrap in de Arena São Paulo is vanmiddag om vijf uur Surinaamse tijd.

Maar, wat gaan de Surinaamse voetbalsupporters vanavond doen? Lastig toch? Laten ze hun geprogrammeerde anti-Nederlandse haatdragende antikoloniale sentimenten varen of gaan ze met het verstand op nul, dat niet echt moeilijk is voor die fans, achter het Argentijnse elftal staan? Immers, Argentinië, ligt dat ook niet in Zuid-Amerika, op 'ons' continent??

De Surinaamse voetbalfan komt vandaag in een psychologische spagaat van het toppunt van hypocrisie..... Dagenlang gejuicht voor Brazilië. Diverse, prominente, vermeende supporters hebben de afgelopen dagen hun afkeer van het Nederlandse elftal niet onder stoelen of banken gestoken. Uitlatingen doorspekt met haat zaaiende teksten, sterke antikoloniale gevoelens die vanaf de geboorte in de hersenpannen van vele supporters zijn vastgenageld. De meeste van die supporters kennen niet eens de eigen geschiedenis, maar ze zijn gehersenspoeld om maar vooral anti-Noordzee (zoals ook vaak over Nederland wordt gesproken, om maar vooral dat verfoeide woord te vermijden) te zijn, in en met alles. Triest. Terwijl Suriname nog steeds en al vele jaren lang op diverse terreinen afhankelijk is van Nederlandse steun en vele Surinamers familie hebben in dat verfoeide bakra-land. Hypocrisie zit ook in de hersenpan van vele Surinamers gebeiteld.

Vanavond zitten vele Surinaamse supporters met de handen in het haar. Er valt niets meer te juichen. Of tonen zij vanavond hun hypocrisie door plotseling oranje te kleuren en 'hup Holland hup' te gaan schreeuwen?

We zullen het zien vanavond en lachen om de doorsnee hypocriete Surinaamse voetbalfan die nauwelijks durft te juichen bij welk doelpunt dan ook.....

Noot:
Nederland verliest in de strafschoppenserie van Argentinië. Helaas.  Dat hebben we ook weer gehad, maar de Surinaamse antikoloniale gefrustreerde en vanaf de geboorte geprogrammeerde gevoelens zijn nu buiten te horen: veel vuurwerk. Vuurwerk dus niet, omdat Argentinië heeft gewonnen hoor, maar omdat Nederland heeft verloren. Zo stompzinnig en ongecontroleerd is de Surinaamse voetbalfan. Plotseling blijkt de zogenaamde Surinaamse voetbalsupporter fan van het Argentijnse elftal te zijn (de enige speler die hij kent is Messi), terwijl die tot gisteren nog fan was van Brazilië. Hoe snel kan het verstand omslaan? Hoe triest is het gesteld met dat Surinaamse voetbalverstand...... Zijn ze de Surinaamse jongens in het Nederlands elftal vergeten???? Je zou haast een aversie krijgen tegen alles wat Surinaams is.....

Voor alle duidelijkheid: ik gun de Argentijnen hun overwinning hoor, ik ben verre van anti-Argentijns, want dergelijke anti-gevoelens zijn mij (nog) niet bekend..... Ze hebben eerlijk en met goed spel en een goede penaltystopper de wedstrijd gewonnen van Oranje.

Overigens, waar zijn die Surinaamse supporters als het eigen nationale elftal ergens speelt? Dan zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. DAT zijn nu de Surinaamse voetbalfans, ze laten het eigen nationale team links liggen en komen met hooguit enkele tientallen naar een match..... Wanneer gaat Suriname de voetbalsport in het algemeen eens serieus nemen en ervoor zorgen dat het eigen nationale elftal klimt op de FIFA-ladder en internationaal aanzien krijgt?

Geen opmerkingen: