zondag 31 augustus 2014

Jammerkonten Starnieuws en de Ware Tijd

Media niet uitgenodigd voor VHP-partijraad en -congres

De Ware Tijd en Starnieuws hebben echter lak aan uitnodigingen

Maar, een politieke partij mag toch uitnodigen wie zij wil?

31-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Starnieuws en de Ware Tijd waren vandaag, zondag 31 augustus 2014, aan het jammeren. Jammeren, als kleine kids die hun zin niet kregen, omdat ze niet aanwezig mochten zijn bij het partijcongres en de partijraadsvergadering van de VHP (Verenigde Hervormings Partij) in het partijcentrum 'de Olifant' in Paramaribo. Journalisten van genoemde media waren in de zaal, maar moesten die verlaten.

De VHP had de pers niet uitgenodigd, omdat de bijeenkomsten besloten waren. Dat kan en mag een partij beslissen en daar heeft een journalist zich gewoon bij neer te leggen, ook al ben je Rene Gompers en werk je voor een nieuwswebsite als Starnieuws en ook al ben je Ivan Cairo en werk je voor een krant als de Ware Tijd. Dan zoek je maar andere kanalen en wegen om achter informatie uit de bijeenkomsten te komen.

Overigens waren het alleen deze media die aanwezig waren. Hoe opmerkelijk. Maar, Starnieuws en de Ware Tijd zijn net als de andere lokale media, gewone media, niet meer bijzonder dan de andere media en ze verdienen dan ook zeker geen voorkeursbehandeling.

En dan gaan ze ook nog eens als kleine kinderen in hun eigen berichtgeving melden, dat ze door de VHP zijn geweerd. Starnieuws vond het feit dat zij en de Ware Tijd niet aanwezig mochten zijn al nieuwswaardig genoeg voor een artikel op de website met als kop 'VHP wil geen journalisten op partijraadsvergadering'.

Starnieuws:

'Tot nu toe waren de partijraadsvergaderingen van de VHP, net als het congres van de NPS en andere partijen, altijd toegankelijk voor journalisten. De 'oranje partij' deelt mee dat een eigen persbericht naar de media zal worden gestuurd. Na de vergadering kan er pas informatie worden verstrekt. Starnieuws had het publiek op basis van eigen waarneming verslag willen doen.'

Dan komt de nieuwswebsite een aantal uren later ook nog eens met een artikel waarin ze een kritisch VHP Adviesraadslid aan het woord laten, die overweegt de partij voor de rechter te slepen vanwege volgens hem enkele incorrecte procedurele zaken tijdens de partijraadsvergadering en het partijcongres. Het lijkt erop alsof Starnieuws met het artikel de VHP een soort schop na wil geven, omdat ze niet bij de bijeenkomsten aanwezig mocht zijn.

Ook de Ware Tijd vindt het een artikel waard ('Geen pers bij VHP-meeting') en ook Ivan Cairo verwijst naar een congres van een andere partij waar de pers wel welkom was:

'Waar precies een week geleden de NPS in aanwezigheid van de nationale pers een partijcongres hield om de voorgenomen samenwerking met NF-partijen, BEP, Pertjajah Luhur en KTPI te behandelen en uiteindelijk goed te keuren, koos de VHP zondag voor een gesloten bijeenkomst. Er waren geen uitnodigingen naar de media gestuurd.' (…) 'Soortgelijke vergaderingen van de VHP waren eerder wel toegankelijk voor de pers.' 


De besloten bijeenkomst van de VHP vandaag in 'de Olifant'. (Bron foto: VHP)

Neen, ze werden niet geweerd, ze hadden er gewoon niet mogen zijn. Ze hadden geen uitnodiging. Punt uit, ook al ben je Starnieuws en de Ware Tijd. Wat andere partijen doen is natuurlijk hun zaak. De Ware Tijd en Starnieuws hebben absoluut geen bevoorrechte positie en het is goed dat de VHP ze de deur heeft gewezen. Een goede les. Genoemde media zijn eindelijk eens op hun nummer gezet.

Overigens liet de VHP 's avonds in een persbericht over de bijeenkomsten van vandaag onder andere dit weten:

'De VHP vestigt er de aandacht op dat zowel de raadsvergadering als de congresbijeenkomst besloten vergaderingen zijn, dus niet openbaar. Dit schijnt sommige verslaggevers te zijn ontgaan, aangezien zij desondanks toch naar de Olifant waren getogen en bijgevolg beleefd gevraagd werd om zich terug te trekken. De indruk moet niet worden gewekt alsof de pers niet welkom was bij de VHP-partijraad en congresvergadering. De VHP is een uitermate open en democratische partij.'

Geen opmerkingen: