vrijdag 26 september 2014

VN in New York toneel van opmerkelijk herstel relatie tussen Nederland en Suriname - Rel over foto First Lady Suriname en Koningin Maxima

Ministers Timmermans en Lackin herstellen diplomatieke betrekkingen in wandelgangen VN: Nederland krijgt weer ambassadeur in Paramaribo

Koningin Maxima laat zich in een VN-wandelgang fotograferen met echtgenote president Bouterse

UPDATE, 27-09-2014   Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst: 'Foto van Koningin Maxima en First Lady ongevraagd gemaakt' - Kabinet van de President distantieert zich van foto......

Henry Mac Donald was 
een beetje dom

26-09-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – In het Amerikaanse New York wordt momenteel de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties (VN) gehouden. In de wandelgangen van de VN is afgelopen week de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname weer op gang gebracht, met de bekendmaking dat de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname officieel binnenkort ambassadeur wordt. Een en ander werd besloten tijdens een overleg tussen de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, Frans Timmermans, en zijn Surinaamse collega Winston Lackin.

Maar, ook op een wat hoger 'diplomatiek' niveau bleek in de VN-wandelgangen gewerkt te worden aan een verbetering van de verstandhouding tussen beide landen. Wie had ooit kunnen bedenken, dat Koningin Maxima in een gezellig onderonsje verzeild zou geraken met de echtgenote van de Surinaamse president Desi Bouterse, First Lady Ingrid Bouterse-Waldring?


Immers, het is die president die de directe aanleiding is geweest, met de aanname in april 2012 van de omstreden gewijzigde Amnestiewet in het Surinaamse parlement, voor het in de koelkast zetten van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen...... Zou de Nederlandse Koningin door hebben gehad met wie ze op de gevoelige plaat werd vastgelegd, door de Surinaamse VN-vertegenwoordiger Henry Mac Donald? Immers, hij heeft drie foto's van dit onderonsje publiek gemaakt door ze op zijn Facebookpagina te plaatsen. Maar, heeft hij die foto's zelf gemaakt? Waarschijnlijk wel.....

Of de echtgenoot van Koningin Maxima blij is met de foto's? Werd hij zelf niet, samen met echtgenote Maxima, in februari van dit jaar op de gevoelige plaat vastgelegd met de Russische president Vladimir Poetin, gezellig een biertje drinkend, tijdens de Olympische Spelen in het Russische Sochi?:

President Bouterse had overigens afgezien van een reis naar New York, omdat hij zich voorbereid op zijn Jaarrede op 1 oktober in het Surinaamse parlement, maar zijn echtgenote zag de lol van een leuk reisje naar de VN in New York kennelijk wel in.

* Later vandaag, zie updates onderaan artikel, kwamen reacties los van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst, Henry Mac Donald en van het Kabinet van de President.

Sinds april 2012 heeft Nederland geen ambassadeur meer in Nederland. De toenmalig ambassadeur Aart Jacobi werd teruggeroepen toen Suriname de omstreden Amnestiewet aannam waardoor de verdachten van de 8 decembermoorden niet gestraft werden. Hoofdverdachte in die zaak is Desi Bouterse, toen legerbevelhebber, nu president. Jacobi werd ambassadeur in Beijing, China. Ernst Noorman trad vorig jaar juni aan als zaakgelastigde en wordt dus nu ambassadeur.

(Bron foto's: Henry Mac Donald, Facebook)
‘Dit is voor beide landen een positieve beslissing’, zei Timmermans na de ontmoeting. ‘Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting.’

Onduidelijk is waarom nu plotseling, zo'n acht maanden voor de verkiezingen in 2015 in Suriname, de diplomatieke betrekkingen tussen de landen hersteld kan worden. Daar zijn geen mededelingen over gedaan. Mogelijk is de aanzet hiertoe gegeven door Bouterse, juist en vooral met het oog op de verkiezingen. Immers, hij zal zich ongetwijfeld weer namens zijn partij, de NDP (Nationale Democratische Partij), kandidaat stellen voor een tweede termijn van het presidentschap.

Maar, de donkere wolken van de 8 decembermoorden, hangen vandaag de dag nog steeds boven Suriname. De Amnestiewet is ook nog steeds van kracht. De redenen van Nederland om nu wel mee te werken aan het herstel van de betrekkingen met een land, dat wordt geleid door een drugsveroordeelde en de hoofdverdachte in de 8 decembermoordenstrafzaak, zijn dan ook nog onbekend.

Overigens, minister Timmermans liet ook nog weten, dat hij in zijn nieuwe functie als Commissaris van de Europese Unie, graag een bezoek wil brengen aan Suriname. ‘Minister Lackin heeft medegedeeld het bezoek te verwelkomen’, aldus het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht over de gemaakte afspraak tussen beide landen.

Het kan verkeren in de diplomatieke wereld, waar betrekkingen kunnen omslaan als een blad aan een boom in de wind en een stukje recente geschiedenis plotseling lijkt te zijn verdwenen....

UPDATE, zaterdag 27 september 2014:

Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst: ‘Foto Koningin Maxima en Surinaamse First Lady ongevraagd gemaakt’ – Surinaamse VN-vertegenwoordiger Mac Donald heeft foto’s van Facebook verwijderd

De foto waarop First Lady Ingrid Bouterse-Waldring samen met Koningin Máxima van Nederland afgelopen week in een ogenschijnlijk gezellig onderonsje in een wandelgang van de VN in New York is te zien, is volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst ongevraagd gemaakt. Maar, uit de foto kan worden opgemaakt dat beide dames de fotograaf toe hebben gestaan de foto te maken.

Verder stelt de Rijksvoorlichtingsdienst in de verklaring dat er ook geen onderhoud heeft plaatsgehad tussen de First Lady en de Koningin, aldus bericht vandaag, zaterdag 27 september 2014, de website van het magazine Royalty.

‘De foto is gemaakt tijdens een receptie van de SG VN en zijn echtgenote voor vele officials en partners. Hierbij zijn zoals gebruikelijk officiële en informele foto’s gemaakt. Het betreft een informele foto die ongevraagd is gemaakt. De ontmoeting vond ongezocht plaats als onderdeel van een reeks personen die voorgesteld werden. Er heeft geen onderhoud plaatsgehad’, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De First Lady, echtgenote van president Desi Bouterse, heeft Suriname vertegenwoordigd tijdens de ‘First ladies Global call to action on women and girls financial health’. De conferentie was onderdeel van de de 69e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Na de conferentie verschenen op de Facebookpagina van de Surinaamse ambassadeur bij de Verenigde Naties Henry Mac Donald drie foto’s van Ingrid Bouterse Waldring en Koningin Máxima. Mac Donald blijkt inmiddels de foto’s verwijderd.

Henry Mac Donald laat zaterdagavond 27 september via zijn Facebookpagina het volgend weten:

'Heel jammer, maar ik heb een dure les geleerd. Net zoals gedurende de afgelopen 4 jaren sedert mijn vrij actieve participatie op social media (Facebook & Twitter) heb ik ook dit jaar zoveel als mogelijk alle activiteiten van onze dignitarissen met mijn social media vrienden en vooral de vele studenten die mij nationaal en internationaal volgen proberen vast te leggen en te delen. Zo ook de talrijke activiteiten, ontmoetingen en kennismakingen van onze First Lady en de Minister van Buitenlandse Zaken. Er zijn samen met mij zeker 50 VN Ambassadeurs actief op Facebook en Twitter en wij volgen elkaar constant. Spijtig genoeg is er deze keer misbruik gemaakt van enkele foto’s waardoor ik besloten heb alles wat met de huidige Algemene Vergadering te maken heeft van mijn walls te verwijderen. Ik zal binnenkort bepalen of ik wederom via social media actief zal zijn en in welke vorm. To my real friends I want to say many thanks for your support, I appreciated your comments and advise for a great deal during the last 4 years…….Cheers.'

Maar, is er misbruik van de foto's gemaakt? De Surinaamse vertegenwoordiger bij de VN had beter moeten weten, toen hij de foto's op zijn social media plaatste, vooral nu het ging om foto's waarop de Surinaamse First Lady en de Nederlandse koningin het zichtbaar naar hun zin lijken te hebben....... 

Na de reactie van Mac Donald verscheen 's avonds op de nieuwswebsite Starnieuws dit bericht:

De perschef van het Kabinet van de President, Cliffton Limburg, laat via Starnieuws weten dat de foto van First Lady Ingrid Bouterse-Waldring met de Nederlandse koningin Máxima door een onbevoegde persoon gemaakt en verspreid is. 'Deze foto is niet afkomstig van het Kabinet van de President. Geen van de leden die belast zijn met de voorlichting en mee zijn met de First Lady naar New York, hebben deze foto gemaakt en verspreid. Het Kabinet van de President distantieert zich van de publicatie van de foto', aldus Limburg.
Limburg zegt verder, dat alle foto's die van de echtgenote van de president officieel worden verspreid, eerst worden gescreend.

Zondag 28 september
De Surinaamse 'fotorel' van de First Lady en Koningin Maxima heeft vandaag, zondag 28 september, zelfs de voorpagina van de Telegraaf Online gehaald, met dank aan 1. Henry Mac Donald, Surinaams VN-vertegenwoordiger bij de VN (die de foto's op internet plaatste), en 2. Obsession Magazine (dat de foto's ontdekte en er in een artikel meteen aandacht aan schonk, als eerste en enige en er iets opmerkelijks in zag, vooral nu een dag eerder beide ministers van BuZa - Ned. en Sur. - in een VN-wandelgang verklaarden dat de relatie tussen beide landen wordt hersteld).
Inmiddels heeft Mac Donald al zijn foto's van zijn FB-pagina verwijderd en blijft hij even verre van Facebook. Hij zegt een dure les te hebben geleerd. Hij had dan ook even moeten nadenken alvorens drie foto's van een ogenschijnlijk gezellige ontmoeting tussen de First Lady en Maxima op zijn Facebookpagina te plaatsen. Hij zal die plaatsjes ook nog eens waarschijnlijk zelf geschoten hebben, alhoewel hij dat zelf nergens zegt of schrijft...Hij was een beetje dom, met een knipoog naar Koningin Maxima....Behalve de Telegraaf besteedt verder onder andere de VARA-website Joop.nl en het NOS Journaal aandacht aan het leuke plaatje.

Geen opmerkingen: