zondag 24 mei 2015

Slotmassameetings politieke partijen dag voor verkiezingen Suriname brengen niets nieuws onder de zon

Laatste bijeenkomsten V7, ABOP en NDP aaneenschakeling van verkiezingsretoriek en natrappen

24-05-2015 Door: Paul Kraaijer


Geen enkele politieke partij of -samenwerkingsverband had gisteravond tijdens de laatste zogenoemde 'massameetings' voor de verkiezingen van morgen, 25 mei, iets nieuws te melden. Het was overal (NDP, V7, ABOP) dezelfde zich al wekenlang tot vervelends toe repeterende verkiezingsretoriek. Een saaie monoloog, beetje drama en vooral veel lol, plezier, vlaggen en vlaggetjes en petjes en shirtjes in de kleuren van een partij. 

Het oogde allemaal de afgelopen weken wat onvolwassen. Politieke inhoud was ver te zoeken. Waarschijnlijk hebben negen van de tien stemmers nog nooit een politiek partijprogramma gezien, laat staan gelezen, laat staan begrepen.

Algemene termen vlogen gisteravond weer over de podia in Paramaribo en een podium in Moengo in het district Marowijne. Concrete beleidsplannen kwamen nauwelijks aan bod.

Kandidaten deden hun best zich te profileren in uitersten, van keurig rustig taalgebruik tot luidruchtig geschreeuw van een kandidaat bij wie het zweet als een waterval in het Brownsberg Natuurpark over het kale hoofd naar beneden stroomde.
Een enkele kandidaat dacht in een blijspel op het podium van een theater te staan en te acteren en vond zichzelf kennelijk ook nog eens belangrijker dan welke politieke inhoud dan ook.
Een huidig parlementslid en kandidaat van een partij nam plotseling een collega van een andere partij onder vuur. Ongegeneerd en ongepast. Een trap na van een politicus en arts die bij hoog en bij laag de afgelopen periode heeft beweerd, dat hij en zijn partij geen gedrags- ofwel ethische code nodig hebben en zich netjes en correct gedragen. Daar was op de valreep niets van te merken. Hij viel door de mand.

Retoriek, retoriek. Amusant en rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Het enige nieuwtje onder de zon was de bekendmaking, tot ieders verrassing, van NDP-voorman en president Desi Bouterse, dat hij de huidig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Ashwin Adhin graag na de verkiezingen bij eventuele verkiezingswinst als zijn vicepresident. Ahdin was zichtbaar zelf het meest verrast. Wie niet, maar laten we eerlijk zijn, niets mis toch met die jonge intelligente en sympathieke Adhin....

Nog een aantal uren en dan worden de partijen en kandidaten afgerekend in de vele stemhokjes. De uitkomst kon nog wel eens verrassend zijn..... toch?

Geen opmerkingen: