woensdag 1 juli 2015

De Nationale Assemblee is even het Theater van de Lach

Clown Ronald steelt de show

01-07-2015 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het circus is gisteren, dinsdag 30 juni 2015, weer begonnen. De piste is gereed.De artiesten zijn geïnstalleerd en bereiden zich op hun nieuwe show.

Nieuw in het programma is de bejaarde clown Ronald. Die maakte vandaag zijn debuut in de piste, toe- en uitgelachen door zijn collega's. Zijn vele fouten maakten geen deel uit van zijn act, die waren echt en treurig.

Enkele brullende leeuwen zijn weer opgenomen in het programma, zoals Rashied en Andreetje. Gadegeslagen met angst en beven door het kleine olifantje, dat veel van haar kudde is verloren.
Enkele nieuw aangetrokken jonge vrouwelijke hindes die zich op hun mooist hadden opgedoft, keken tijdens de eerste voorstelling wat gespannen om zich heen. Zenuwachtig ook en benieuwd naar wat het publiek van hun voorstelling en optreden zal gaan vinden.

De gewaardeerde ceremoniemeesteres nam weer plaats op haar oude vertrouwde zetel, kroop met al haar allure in haar vrouwelijke leiderschapskwaliteiten en sprak het publiek toe dat aandachtig en ingetogen toehoorde.

De directeur van het circus had overigens inmiddels zichtbaar vermoeid de piste verlaten. Hij kon tevreden zijn, vooral nu het hem was gelukt om een opstandige zebra in bedwang te houden. Immers, even had de nieuwe voorstelling op losse schroeven gestaan door die ene koppige vooringenomen zebra. Die had de eerste show nog twee weken willen uitstellen en moest door de directeur tot de orde worden geroepen. Daarnaast had hij ook nog eens tevergeefs getracht om twee tigri's in zijn kudde uit de piste te weren.

De baas van de hele show zal gedacht hebben: 'the show goes happily on' en iedereen kon genieten van of heeft zich zitten ergeren aan het eerste publieke optreden van de stuntelige clown Ronald, die zelf het hardst moest lachen om zijn flauwe grappen en grollen - die niet echt pasten in de voorstelling, maar daar leek hij lak aan te hebben - en daardoor buiten zijn rol viel.

En dit alles voor een constructieve opbouw en ontwikkeling van het oh zo geliefde switi Sranan, dat overigens al sinds 1975 wordt opgebouwd en ontwikkeld. Ja, ook het circus wil daaraan met een nieuwe show haar steentjes aan gaan bijdragen.... Of het circus met haar huidige artiesten daarin zal slagen zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is een bont gezelschap met artiesten die overal vandaan lijken te zijn getrokken. Velen hadden ook al acte de présence gegeven in de vorige voorstelling. Zij kennen de klappen van de zweep in de piste.

Het wachten is op de volgende show in de piste van het circus ofwel - voor een eenzame enkeling - het theater van de lach.

Geen opmerkingen: