woensdag 1 juli 2015

Zogenoemde anti-Zwarte Piet activisten misbruiken landelijke slavernijherdenking Amsterdam om op te roepen tot protest

'Activisten' willen Zwarte Piet van culturele kaart vegen

Klein groepje geobsedeerde figuren zijn wil aan meerderheid bevolking opleggen

01-07-2015 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Een groepje zichzelf anti-Zwarte Piet-activist noemende demonstranten heeft vandaag in het Amsterdamse Oosterpark de landelijke slavernijherdenking aangegrepen om hun eigen 'zaak' te promoten. De herdenking werd door de halsstarrige activisten gewoon misbruikt dus. Ze lijken niet op te geven en riepen nota bene tijdens de herdenkingsplechtigheid op om bij de intocht van Sinterklaas eind dit jaar in Meppel te komen demonstreren.

Bij het nationaal slavernijmonument werd herdacht dat de slavernij 152 jaar geleden is afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West. Ook vicepremier Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan waren hierbij aanwezig. Van der Laan riep op niet een-op-een verbinding te leggen tussen de slavernij en Zwarte Piet. 'Daarvoor is de slavernij een té grote mensenrechtenschending geweest.'

'Iedereen heeft het recht om de discussie over Zwarte Piet te verbinden aan de slavernij. En dat zal het gewicht van de discussie inderdaad doen toenemen. Maar, wees je bewust van het risico van het risico dat er ook een omgekeerd effect kan zijn en dat een een op een verbinding van deze twee discussies kan leiden tot een inflatie van die afgrijselijke slavenhandel', stelde de burgemeester. 'Ik hoop dat u dit ziet als een teken dat ik u serieus neem'.'We hebben het over kille feiten, waarvan elk redelijk mens het vreselijk vind dat ze deel uitmaken van onze geschiedenis. Ik wil geen licht op deze zwarte bladzij, ik wil deze bladzij herdenken. Elke dag. Een herdenking als deze verklaart waarom wij als overheid zo fanatiek bezig zijn met het bestrijden van mensenhandel. Want dit komt nog elke dag voor', sprak Van der Laan.

De vermeende activisten beginnen meer en meer irritatie op te wekken - en niet alleen bij mij overigens, voor alle duidelijkheid - met hun zinloze acties gericht om Zwarte Piet van de culturele kaart te vegen, ondanks diverse in hun nadeel uitgevallen rechtszaken.

Deze gasten, die ver af staan van slavernij, zijn fascistisch bezig door hun wil dwingend op te willen laten leggen aan een meerderheid van de Nederlandse bevolking. Dat ze daarvoor zelfs een herdenkingsplechtigheid van de afschaffing (!) van de slavernij misbruiken, zegt veel over het historisch on-besef van dit kleine groepje 'activisten'. Het zijn niets meer en niets minder dan beroeps-activisten die geobsedeerd zijn geraakt door de onverzettelijkheid van Zwarte Piet en dat zit ze dwars.

Het is simpelweg een al vele jaren terugkerend - geen zoden aan de dijk zettend - protest van een handjevol personen tegen de goed betaalde ver van welke vorm van slavernij dan ook afstaande hulpjes van Sinterklaas.

Geen opmerkingen: