zondag 16 augustus 2015

Chinees echtpaar dat wereldreis maakt met auto in Suriname of toch niet......

Vraagtekens bij inhoud artikel Starnieuws

(Bron foto: Yue Han/Facebook)

Hoe betrouwbaar is Starnieuws?

16-08-2015  Door: Paul Kraaijer


De nieuwswebsite Starnieuws publiceerde vandaag, zondag 16 augustus 2015, onderstaand artikel. Het artikel wil de lezers doen laten geloven, dat a) het echtpaar Yue Han en Yanchen Zhao nog in Suriname is en nog twee weken in het land zal zijn en dat b) Suriname het laatste land is dat het echtpaar bezoekt op het Zuid-Amerikaanse continent. Maar, die informatie blijkt verre van waar te zijn, zo blijkt tenminste uit de Facebookpagina van Han.

Uit die pagina van Han blijkt, dat hij en zijn vrouw zeker al sinds 1 augustus in Suriname verbleven en dat is twee weken geleden. Die dag bracht hij een bezoek aan  het Suriname Motorsport Park aan de Afobakaweg:

驱车两百公里南下苏里南原始印第安部落并无太大惊喜,反而在回程的路上撞见苏里南直线竞技场,在这个国家0-400米加速赛是唯一的赛车运动

(Bron foto: Han/Facebook)

Verder zouden Han en Zhao Suriname al op 9 augustus hebben verlaten richting Frans-Guyana, dat volgens Han, zo schrijft hij een dag later op zijn Facebookpagina, het laatste land in Zuid-Amerika is dat wordt aangedaan:

 现在是2015年8月9日晚上22:00,在经过一天的奔波和渡船后终于到达了法属圭亚那首都Cayenne!这也是我俩驾中国车环南美计划的最后一个国家。八个月驾车穿越完成南美大陆13个国家,给咱中国人自驾穿越又打开了一条南美通路!谢谢所有一直支持和鼓励我们的人


Daar werd het echtpaar op 11 augustus ontvangen door de burgemeester van Cayenne, Marie-Laure Phinéra-Horth, zo berichtte de website van de gemeente Cayenne:


De vraag is nu wat is juist? Natuurlijk ligt het als een vanzelfsprekendheid voor de hand om al hetgeen Han op zijn Facebookpagina meldt voor waar aan te nemen. Maar, waarom dan de onjuiste informatie in dit artikel op Starnieuws? Slordigheid, onzorgvuldigheid van de redacteur of is zijn Engels niet je het van dat.......


UPDATE: Han laat mij/De Surinaamse Krant maandag 17 augustus weten, dat hij even vanuit Frans-Guyana terug is in Suriname om de auto te verschepen naar Panama. 'Verscheping van de auto vanuit Suriname blijkt goedkoper te zijn dan vanuit Cayenne. We vertrekken overigens morgen naar Engeland waar we een documentaire gaan maken over de TT-race op de Isle of Man.' 

Verder bevestigt Han, dat Frans-Guyana het laatste land was van de reis door Zuid-Amerika en niet Suriname, zoals Starnieuws bericht.

Geen opmerkingen: