donderdag 24 maart 2016

Den Blauwvinger: Suriname zwijgt als de wereld rouwt

COLUMN:Voor president Bouterse lijkt Brussel ver weg en voor de SVB lijkt Johan Cruijff

24-03-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


'Het regent steunbetuigingen uit alle uithoeken van de wereld voor ons land na de aanslagen afgelopen dinsdag in Brussel.' Woorden in de Belgische krant Het Laatste Nieuws van vandaag, donderdag 24 maart 2016. 

Op dit moment zijn 31 doden te betreuren en 300 gewonden (zie foto - Bron: Associated Press), maar het aantal doden neemt ongetwijfeld toe vanwege het hoge aantal gewonden in zeer kritische toestand. Maar, de Surinaamse president Desi Bouterse zwijgt. Onfatsoenlijk en een president onwaardig.

Juist, vanwege de banden tussen Suriname en België.
Denk bijvoorbeeld eens aan de vele Belgische studentes en studenten die stage lopen in Suriname, denk aan De Watergroep, een Belgisch waterbedrijf gevestigd in Brussel, dat in opdracht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen te Laarwijk in het district Commewijne een waterproductiecentrum met state-of-the-art-technologie bouwt (contract werd 29 januari van dit jaar ondertekend), dat drinkwater zal leveren op basis van oppervlaktewater uit de Surinamerivier,
denk aan de relatie ('stedenband') tussen de Belgische kustplaats Koksijde en het inheemse dorp Galibi in het district Marowijne.
Maar, denk ook aan de vele in België woonachtige Surinamers. Het (nog) niet reageren door Bouterse lijkt bijna iets te hebben van minachting voor of ontkenning van België.

Het zwijgen van Bouterse is dan ook verwerpelijk. Mogelijk volgt nog een presidentiële steunbetuiging, maar dan zal het toch rijkelijk laat zijn. Hij kan een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld zijn NDP-jongeling Assembleelid en vicevoorzitter van het parlement Melvin Bouva. Die betuigde meteen na de aanslagen, vanuit de Zambiaanse hoofdstad Lusaka waar hij met zijn collega's Rossellie Cotino (NDP) en Dinotha Vorswijk van de ABOP, deelneemt aan de 134e vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU), zijn medeleven namens de Surinaamse delegatie met de Belgen.
Suriname heeft weer een reden om zich te schamen voor deze president.

En dan vandaag, donderdag 24 maart. Het plotselinge overlijden van voetballegende Johan Cruijff, die op 68-jarige leeftijd in Barcelona zijn laatste wedstrijd, die tegen longkanker, heeft verloren. Geschokte reacties uit de wereld van de sport. Maar, niet - nog - uit Suriname. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft nog niets van zich laten horen, terwijl de naam Cruijff ook in Suriname een klinkende naam is. Mogelijk volgt nog een reactie, beter laat dan nooit, maar het getuigt verre van respect voor een van 's werelds grootste voetballers ooit.


De Stichting Suriprofs schonk in mei 2010 een zogenoemde ‘Cruijff court’ aan Stibula, de Stichting Buurtwerk Latour in Paramaribo. Dit ‘Cruyff Court’ is een klein voetbalveld van kunstgras, een hedendaagse versie van het trapveldje. De Courts zijn een project van de Johan Cruyff Foundation waarvan Johan Cruijff een van de oprichters is. In de hele wereld zijn deze veldjes te vinden waarop de jeugd zich kan uitleven in het voetbalspel en dus ook in Suriname en een blijk van medeleven was vandaag op zijn plaats geweest vanuit het in een in alle opzichten erbarmelijke staat verkerende Surinaamse voetbal.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 maart 2016
Amsterdam-Paramaribo

Geen opmerkingen: