donderdag 24 maart 2016

Teloorgang van de Surinaamse jeugd....

Recente mediaberichten geven te denken, maar kinderpsychologen zijn nergens te bekennen

24-03-2016  De Surinaamse Krant/Paul Kraaijer


Recente artikelen in de media geven maar weer eens te denken over waar delen van de lokale jeugd zich zoal mee bezighouden buiten schooltijd, als ze al onderwijs volgen, want sommige jongeren zie je al in de vroege ochtenduren rondhangen in de stad, Paramaribo. Onder jongeren blijkt fors te worden gehandeld in xtc-tabletten. Daarnaast zaten donderdagochtend 24 maart 2016 rond drie uur in een van de weg geraakte auto drie dronken jongeren in de leeftijd van 13, 15 en 17 jaar. Dat geeft te denken, de combinatie van tijdstip, leeftijd en overmatig alcoholgebruik.

De afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft onlangs 13.422 xtc-tabletten op jongeren aangetroffen en in beslag genomen. In het centrum van Paramaribo werd een 17-jarige student aangehouden, na klachten over het gedrag van hangjongeren, met tien xtc-tabletten op zak die hij voor Sd 15 per stuk verkocht.

Inmiddels zitten zes jongens achter slot en grendel, waaronder drie scholieren. De verdachten variëren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar.

Op de kruising Lalla Rookh- en Cocobiacowegin Paramaribo sloeg donderdagochtend een auto over de kop en in belandde in de goot. De bestuurder van het voertuig, een man van 30, overleed korte tijd later in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Drie inzittenden van 13, 15 en 17 jaar, die gewond naar het AZP werden vervoerd, hebben verklaard, dat zij samen met de bestuurder naar een evenement waren geweest, waar zij de nodige alcoholhoudende drank hadden gedronken. Volgens de drie tieners was de chauffeur dronken en heeft hij met hoge snelheid gereden over de Lalla Rookhweg vanuit de richting Kwattaweg in de richting van de Hermitage Mall.

Het geeft te denken. Immers, wat doen jongeren van slechts 13, 15 en 17 jaar 's morgensvroeg rond drie uur dronken in een auto bestuurd door een man van 30? 13, 15 en 17 Jaar jong!

Opmerkelijk is, dat na de publicatie van de artikelen er geen enkele reactie gekomen is of gevraagd is aan personen in het veld van de kinderpsychologie. Daarenboven, wat doen en waar zijn de ouders of verzorgers van deze jongeren die zich bezighouden met de handel in en gebruik van xtc-tabletten en jongeren die 's nachts dronken over straat gaan?

Er is nog steeds veel mis onder de Surinaamse jeugd en 'incidenten' als hiervoor aangegeven kunnen en mogen niet slechts beperkt blijven tot berichten in de media. Het is de hoogste tijd dat de zogenoemde deskundigen zich eens serieus gaan bezighouden met de problemen en negatief gedrag van jongeren. De gearresteerde jongeren die zich bezighouden met de handel in xtc-tabletten zouden meteen door deskundigen benaderd moeten worden en datzelfde geldt voor de drie jonge gewonde jongeren. Ze moeten niet uit het oog worden verloren, voordat het van kwaad tot erger gaat.

Geen opmerkingen: